mac vs pc
mac vs pc
mac vs pc

22. august 2022

PC eller Mac? Dette må du tenke på når du skal velge

22 august 2022 Procano Forventet lesetid: ca 4 min


Dersom du står i valget mellom PC og Mac, har du mest sannsynlig opplevd at dette er et tema som mange mener noe om, på lik linje med Coca Cola og Pepsi Max. 

Mange kan nok føle at valget mellom de to “ytterpunktene” er med på å definere en som person. I hvilken grad dette stemmer skal vi ikke gå inn på, men en ting vi kan si er at forskjellene ikke nødvendigvis er så store som mange skal ha det til.

Det er likevel noen punkter du bør ta stilling til før du investerer i din nye PC eller Mac. Her er en oversikt:


Hvilket behov skal din PC eller Mac dekke?

Det viktigste å kartlegge før du skal velge mellom PC og Mac, er ditt eget behov. Hva skal maskinen brukes til? Lag deg gjerne en liste over det som er viktig, mindre viktig og helt unødvendig, så slipper du å investere i funksjonalitet som du ikke har bruk for.

Den grunnleggende hovedforskjellen på en PC og Mac er operativsystemet (OS-et). Operativsystemet kommer vanligvis forhåndsinstallert på datamaskinen du kjøper og er den grunnleggende programvaren som styrer maskinens minne, prosesser, programvare og maskinvare. Uten operativsystemet er din PC eller Mac helt ubrukelig.

En Mac har macOS og en PC har ofte Microsoft Windows som operativsystem. Her er det verdt å nevne at  Microsoft Windows er et operativsystem som er laget for å fungere på de fleste PC-merker. Det vil si at operativsystemet og PC’n har ulike leverandører, der Mac og operativsystemet macOS kommer fra én og samme leverandør.

Last ned gratis e-bok: Sånn øker bedrifter produktiviteten med Microsoft 365


Kort oppsummert kan vi si at Mac med macOS gir deg få muligheter til å forandre og manipulere systemene. Dette gir deg stabilitet med tilgang på alt i en helintegrert verden, men lite fleksibilitet. En PC med Windows er mer fleksibel og kan lettere kan tilpasses, oppgraderes og spesialiseres etter ditt behov.


Hvilken prisklasse matcher ditt behov?

Det er store variasjoner på prislappen, avhengig av om du velger Mac eller PC. Mac stammer fra ett selskap med én tankegang, og Apple har plassert Mac’en i det øvre sjiktet i “high-end” markedet, uten rimeligere alternativer for deg som kjøper.

I verdenen av PC’er, er utvalget bredt med flere forskjellige leverandører (med ulik tankegang) og du finner maskiner i alle prisklasser. Det store utvalget gjør at du ofte finner noen av de sterkeste, mest fleksible og de rimeligste maskinene blant PC-ene. 

Det må likevel understrekes at en Mac ikke kan stemples som det dyreste alternativet, da du absolutt finner PC’er i samme prisklasse.


Du må ikke nødvendigvis velge Mac fremfor PC dersom design er viktig for deg 

Har du oppfatningen av at Mac er den eneste maskinen som leverer lekkert design? Du er ikke alene, og det trenger absolutt ikke være tilfellet. Apple som leverandør av Mac har alltid levert pent design. Sammenlignet med en billig PC, er Mac ofte en soleklar vinner av “design duellen”. Om du derimot velger å investere den samme pengesummen i en PC som i en Mac, er sannsynligheten stor for at du får en PC med lekkert design.

Det er med andre ord ikke gitt at Mac er det eneste riktige valget, dersom pent design er viktig for deg. Legger du den samme investeringen i en PC som i en Mac, kan du eliminere bekymringer knyttet til design av din nye maskin.


IT-sikkerhet: Det er en myte at Mac får mindre virus og er sikrere enn en PC 

Det er viktig at du ikke tar denne myten for god fisk når du står i valget mellom Mac og PC. Her er det nemlig to sannheter som må frem:

  1. Hele 80% av sikkerhetstruslene er nettbaserte. Det vil si at de angriper maskinen din så lenge den er koblet til internett – uavhengig av om det er en PC eller Mac.

  2. De som programmerer virus har i lang tid fokusert på PC-markedet, fordi det er mye større enn markedet for Mac. I nyere tid har det kommet såpass mange Mac-brukere at det nå kan være lønnsomt å gjøre angrep mot denne plattformen.

Mange tror at det er umulig for datavirus å angripe en Mac, men det er ikke tilfellet. Angrepene følger pengene og de store brukermassene. 

Uavhengig av om du velger Mac eller PC, er det alltid viktig å tenke på IT-sikkerhet for å unngå at datakriminelle får tak i verdifull informasjon som påloggingsinformasjon, bankkortnummer og personnummer.


Hva slags IT-kompetanse har du tilgang på?

Det er en fordel å ha tilgang på mennesker med høy kompetanse på maskinen og operativsystemet du velger, så ta dette med i betrakting. 

Mange tenker “det skjer ikke meg”, men dersom IT-sikkerheten skranter og du blir utsatt for et virus eller hacker angrep, vil konsekvensene være store og umiddelbar hjelp være nødvendig.

Ved å sikre deg tilgang på høy IT-kompetanse for din maskin, kan den IT ansvarlige enkelt ta tak i trusler og eventuelle angrep.

Dersom maskinen skal benyttes i jobbsammenheng, har arbeidsplasser ofte satt opp systemer til enten PC eller Mac. Hør gjerne med IT-avdelingen om de har kompetanse på både Mac og PC før du velger, og vær oppmerksom på at i noen tilfeller, er valget allerede tatt for deg. Dersom bedriften ikke har en IT-avdeling, er det kanskje være på tide å kontakte noen som kan ta fullt eller delt ansvar for IT-driften i din bedrift? Det er da en fordel å benytte en leverandør som kan hjelpe deg med både PC og Mac.

Glad IT-ekspert
Glad IT-ekspert

Kom i gang

Få en gratis gjennomgang av deres IT-miljø fra én av våres eksperter

Glad IT-ekspert
Glad IT-ekspert

Kom i gang

Få en gratis gjennomgang av deres IT-miljø fra én av våres eksperter

Glad IT-ekspert
Glad IT-ekspert

Kom i gang

Få en gratis gjennomgang av deres IT-miljø fra én av våres eksperter