20. juni 2021

Hva er en Password Manager og hvorfor trenger du det?

Bruker du et par – tre passord i ulike varianter? Gjerne med 123 eller !? på slutten? Har du flere enn fem brukerkontoer? Slipp det du har i henda, les bloggposten og skaff deg en password manager!


Hold tunga rett i munnen

Bedrifter har ofte hundrevis av kontoer å holde rede på, og selv den gjennomsnittlige personen har sannsynligvis titalls forskjellige passord å holde styr på. Å huske alle de forskjellige sterke passordene er nesten umulig uten å ty til et slags triks. 

Vårt beste triks er å investere i en Password Manager. Da slipper man å huske på passordene til hver konto. I tillegg vil den kunne lage sikre, tilfeldige passord for deg og huske dem slik at du ikke trenger å gjøre det.

En password manager lagrer påloggingsinformasjonen din for alle nettstedene du bruker, og hjelper deg med å logge på automatisk. En password manager krypterer passorddatabasen din med ett hovedpassord. Og dette hovedpassordet er det eneste du må huske på!

Passord skal ikke gjenvinnes!

Det er mange ting som kan gjenvinnes, men passord er ikke en av dem. Gjenbruk av passord er et alvorlig problem for mange bedrifter på grunn av alle passordlekkasjene som oppstår hvert år. 

Selv store nettsteder som Facebook og LinkedIn opplever store databrudd med jevne mellomrom. Tidligere i år var det meldt inn at det lå data fra 1,1 milliarder kontoer til salgs på det mørke nettet.

Når passordet ditt er lekket, har tyven en e-postadresse, et brukernavn og/eller en passordkombinasjon de kan prøve på andre nettsteder. Det vil si at hvis du bruker den samme påloggingsinformasjonen overalt, kan én lekkasje på ett nettsted gi folk tilgang til alle kontoene dine.

For å  hindre at passordene blir gjettet, må du bruke unike passord på alle nettsteder. Dette bør være sterke passord; lange, uforutsigbare passord som inneholder tall og symboler.

Les her om hvordan du kan komme i gang med multifaktorautentisering. 

Hvordan fungerer en password manager?

Når du bruker en password manager og skal logge inn på et nettsted, besøker du nettstedet som vanlig. I stedet for å skrive passordet til nettstedet, skriver du hovedpassordet ditt i password manageren, som igjen vil fylle ut riktig informasjon. (Gitt at du har lagret kontaktinformasjonen din i password manageren, vel og merke.)

Når du skal opprette en ny konto vil de fleste password managere tilby å genere et sikkert og tilfeldig passord for deg, sånn at du ikke trenger å tenke på det heller. Enkelte managere kan også settes opp sånn at de fyller ut adresse, fullt navn og e-post automatisk.

Dashlane, Lastpass og 1Password er alle password managers som støtter både privat og bedriftskontoer.

Les mer om hvordan vi kan hjelpe dere med IT-sikkerhet. 

{{cta('b0134dac-a4d8-49cd-856f-bcdc6f056297')}}

Glad IT-ekspert
Glad IT-ekspert

Kom i gang

Få en gratis gjennomgang av deres IT-miljø fra én av våres eksperter

Glad IT-ekspert
Glad IT-ekspert

Kom i gang

Få en gratis gjennomgang av deres IT-miljø fra én av våres eksperter

Glad IT-ekspert
Glad IT-ekspert

Kom i gang

Få en gratis gjennomgang av deres IT-miljø fra én av våres eksperter