6. juni 2021

Hva er forskjellen på Private, Hybrid og Public Cloud?

En sky er ikke bare en sky. Det finnes ulike typer skyløsninger og her forklarer vi forskjellen på private, hybrid og cloud!


Private Cloud - my precious

Private Cloud er ditt eget datasenter som du selv eier og styrer. Du har full kontroll over data, men du er også begrenset til den ytelsen du har kjøpt inn. 

La oss si at du har kjøpt en server med to prosessorer, 48 GB minne og 2000 GB lagring. Dette er da dine data, og det vil si at det kun er du som kan lagre filer på denne serveren. Du kan derfor være helt trygg på at du arbeider i samsvar med oppbevaringskravene, og at ingen kan “tukle” med serveren din.

Ulempen derimot, er at du noen ganger trenger litt ekstra kraft. Kanskje til og med det dobbelte én gang i måneden, bare for å kjøre lønn. På en private cloud har du ikke mulighet til å justere lagringsplassen på en fleksibel måte, så den eneste muligheten du har er å kjøpe to nye prosessorer permanent. Med flere servere vil du også måtte ta hensyn til infrastruktur og oppbevaring av serverne som nettverk, strøm, kjøling og plass.

Hvis du tenker at Private Cloud er en løsning som passer for deg, men du  mangler kjøling eller plass til serveren kan du leie datakraften fra vår “Private Cloud” datarigg. Vi tar ansvar for infrastrukturen og lagringen og du reserverer fortsatt ressurser over en semi-permanent basis. 

 

Hybrid Cloud - ja, takk begge deler

Med en Hybrid Cloud kombinerer din egen serverløsning med tjenester fra skyen. Denne løsningen er fleksibel og passer til deg som tenker “Ja, takk begge deler.”

Med en Hybrid Cloud kan du flytte over noen av tjenestene eller programvarene dine. For eksempel kan du flytte mailen til Microsoft 365, men du beholder for eksempel filer, applikasjoner på serveren i datasenteret. Da får du et hybrid IT-miljø hvor du lar en annen aktør (som oftest public cloud) gi deg ekstra ytelser når du trenger det.

Hybrid Cloud kan også være et godt alternativ for deg som har en stabil Private Cloud, men har behov for mer kraft i enkelte perioder – som ved årsoppgjør, lønnskjøring eller gjennomføre et stort arrangement. 

Med lokal serverkraft utvides med den midlertidige servere i skyen, slik at du får den ekstra serverkraften du har behov for, kun når du trenger det.

 

Public Cloud - sharing is caring

Velger du en Public Cloud benytter du deg av serverinfrastrukturen til en av de store internasjonale aktørene, som Microsoft, Amazon eller Google. 

Microsoft Azure er for mange en kjent skytjeneste, som blant annet leverer autentifiseringen til Microsoft 365, Azure Active Directory

Microsoft Azure er også et datasenter i skyen hvor du leier serverkraft av Microsoft på timebasis. Dette er skytjenesten som passer for deg som ønsker å flytte alle servere dine ut i skyen.

Fordelene ved å bruke Microsoft er blant annet muligheten til å skalere opp og ned ytelsen kontinuerlig etter behov. Samtidig som du kan skru av tjenester du ikke bruker. For eksempel kan du velge å skru av serveren mellom kl. 17.00 – 07.00, når kontoret er stengt. Ulempen med en public cloud er at man ikke lenger har kontroll over hvem som besøker serveren og datarommet – serveren er simpelthen ikke lenger privat. Men, på den andre siden så er jo sharing også caring.

 

Vi flytter bedriftens server til skyen! Snakk med Morten om den skytjenesten som passer deg.


 

Glad IT-ekspert
Glad IT-ekspert

Kom i gang

Få en gratis gjennomgang av deres IT-miljø fra én av våres eksperter

Glad IT-ekspert
Glad IT-ekspert

Kom i gang

Få en gratis gjennomgang av deres IT-miljø fra én av våres eksperter

Glad IT-ekspert
Glad IT-ekspert

Kom i gang

Få en gratis gjennomgang av deres IT-miljø fra én av våres eksperter